Címke, címketekercs, címke nyomtatás, festékszalag, címkenyomtató, címkéző, vonalkódolvasó - ADMIX Plus Bt.

címke
A címke legfontosabb funkciója az, hogy röviden, gyorsan azonosíthatóvá tegye azt a dolgot, amire rátették

Kész és nyomtatható címkék

A címke osztályozása sokféle szempontból lehetséges.

Címke anyaga

Általános felhasználásra papírt használunk, ennek vízállósága azonban erősen korlátozott.

 • A papír lehet matt, félfényes, fényes. A "fényt" gyártáskor vékony bevonattal érik el, a fényes papírra szebben lehet nyomtatni, mert lényegesen simább a felülete.
 • Széles körben használatos a thermocímke-anyag, ennek felszínére egy hőre megfeketedő réteg van felhordva, címkenyomtatóban festékszalag nélkül egyszerűen lehet így nyomtatni.
 • Nedves-párás helyen csak műanyagból készült címke használható, ez is lehet többféle, fényes és matt, hőálló, ezüstözött, stb.
 • További alapanyagok: nem öntapadó karton vagy nylonszalag, melyeket leggyakrabban a ruhaiparban használnak bevarrócímke vagy függesztőcímkeként. Ezekben a felhasználásokban általában a nyomtató vágja le az anyagot.
 • Többféle ragasztóanyaggal készülnek öntapadó címkepapírok, így van általános, erősen ragadó, hűtőházi, visszaszedhető, könnyen eltávolítható ragasztóváltozat a sokféle felhasználásnak megfelelően.
címkék

Lehet íves vagy tekercses a címke

Íves címke

 • Az íves címke csak kézzel ragasztható fel.
 • A kedvező árú íves címkék hegyes sarkúak, hogy ne kelljen egyedi kivágószerszám, a hegyes sarok nem annyira esztétikus, és könnyebben leválik a sarkaknál.
 • Az íves címke nyomtatható ugyan egyszerű irodai nyomtatóban, de az alapanyag választék szűkös.
 • Az íves címkéket csak egész lapokban nyomtathatjuk, ha sok van egy lapon, az pazarláshoz vezethet.

Tekercses címke

 • A tekercses címke asztali vagy gépi címkézőgép segítségével is felrakható.
 • A tekercses címkék alapanyagának, az alkalmazott ragasztónak és a festékszalagnak a megválasztásával sokféle célra állíthatunk elő címkéket (árucímke, kartoncímke, különböző műanyag, átlátszó címkék, stb.).
 • A tekercses címkét a címkenyomtató egyenként kezeli, így akár egy címke is nyomtatható, a nyomtatóhoz tartozékként feltekercselő, vágó vagy címkeleválasztó kapható.

Lehet nyomatlan vagy nyomtatott a címke

Nyomtatott címke

A nyomtatott címke közvetlenül felhasználható, de lehet, hogy néhány adatot (a termék neve vagy dátum) közvetlenül a felhasználás előtt még nyomtatunk rá. Speciális nyomtatott címke a tónusnyomott címke, ami egy megadott színnel való tele nyomtatást jelent.

Nyomtatott címke rendelésekor meg kell adni:

 • a címke anyagát
 • a címke méretét
 • a nyomtatás fajtáját
 • a rendelési mennyiséget

Ezek és még egyéb tényezők ismeretében javasoljuk, hogy a címke milyen formában készüljön el, és árajánlatot adunk.

Az elkészítési határidő ezeknél a címkéknél a leghosszabb, mert a grafikai munka, a klisé(k) elkészítése is időt vesz igénybe.

Folyamatos rendelés esetén tartunk annyi tartalékot, amennyi a gyártási idő alatt (a szokásos fogyás esetén) kitart, ezzel jól ki lehet védeni a gyakran előforduló későn rendelés kellemetlen hatásait.

Nyomatlan címke

A nyomatlan címkék anyaga nagyon különböző, pl.: fehér vagy színes papír, matt vagy fényes műanyag.

Nyomatlan címkék esetében az előkészítő munka elmarad, ha meglévő kivágószerszámmal készülhet el a címke.

Nagyon sok kivágó szerszámmal rendelkezünk, mégis célszerű a címkeméreteket szabványosítani, mert ha több felhasználó használja ugyanazt a méretet, akkor a gyártási darabszámok nőnek, az árak ekkor csökkenhetnek, gyorsulhat a szállítási határidő.

Természetesen lehet igény szerinti kivágószerszámot készíteni, ez azonban növeli a gyártási időt, és csak nagyobb darabszám együtt rendelése esetén tudjuk a szerszámot nem felszámítani.

A címke árát elsősorban az egyszerre gyártott mennyiség határozza meg, folyamatosan használt címkék esetében javasoljuk a negyedévenkénti rendelést.

Néhány szokásos íves címkeméret (A4 méretben)
65 db 38,1x 21,2mm, 40 db 48,5x 25,4mm, 24 db 70 x 50,8mm
Néhány szokásos tekercses címkeméret (mm):
40x20 , 40x25 , 40 x30 , 40x40 , 50x40 , 60x40 , 70x35 , 80x50 , 100x60 , 100x100 , 100x150

Várjuk érdeklődésüket, ajánlatkérésüket elérhetőségeink bármelyikén.

Ajánlatkérés, kapcsolatfelvétel